Týden AV ČR 2023 v Ústavu Heyrovského

V pondělí 6. listopadu 2023 začíná Týden Akademie věd ČR. Připravili jsme pro vás tento program:

Praha polarografická – reliéf oslavující Prahu a Heyrovského polarografii

Každý den si u nás můžete prohlédnout unikátní umělecké dílo – javorový reliéf (spolu s původními návrhy a modelem) zdobící vestibul budovy (7 x 3 m), dílo akad. sochaře Lumíra Čmerdy z r.1984–1988. V plastice autor ztvárnil sérii pražských památek a zákoutí a originálně propojil historické milníky a architektonické prvky s chemickými značkami Mendělejevova systému. Ve vestibulu je také k vidění první Heyrovského polarograf, který spolu s polarografií vedl k Nobelově ceně J. Heyrovského (1959).

V pátek se konají komentované prohlídky plastiky a polarografu J. Heyrovského (cca 20–30 min). S ohledem na omezený počet míst si prohlídku rezervujte na webu Týdne AV ČR.

Přednášky

Čtvrtek 9. 11. 2023 od 9:00, 10:00 a 11:00 hodin

Ing. Roman Nebel, Ph.D.: Nanokrystalické katalyzátory, aneb struktura na druhou

Mgr. Štěpán Timr, Ph.D.: Od Newtonových zákonů k simulaci buňky

Doc. Ing. Vladimíra Petráková, Ph.D.: Jak může barevné zlato vylepšit mikroskopii?

Rezervace zde.

Exkurze do fyzikálně-chemických laboratoří

Čtvrtek 9. 11. 2023

Exkurze (od 10-16 hodin, začátky v celou hodinu) zahrnuje program návštěvy tří laboratoří představujících výzkum v oboru fyzikální chemie a vždy trvá 60 minut. V rámci hodinové exkurze skupiny návštěvníků (po max 10 lidech) zavítají do třech laboratoří a budou seznámeni s jejich zaměřením, výzkumem, přístrojovou technikou apod. Jedna exkurze současně poskytne průřez tématy chemická fyzika či biofyzikální chemie, katalýza či fotokatalýza, elektrochemie a výzkum nanomateriálů a nanotechnologií.

Rezervace zde.

Chemický workshop: Prvky kolem nás - znáš, neznáš?

Sobota 11 .11. 2023

V EDU laboratoři ústavu bude probíhat pestré experimentování pro žáky ve věku 8-13 let. Připravíme některé z plynů (vodík , kyslík, oxid uhličitý) a podíváme se, co vzniká elektrolýzou roztoků některých solí. Žáci budou experimentovat pod vedením lektorů s běžnými laboratorními pomůckami v rámci workshopu, který potrvá 60 minut. Na workshopy je nutné se rezervovat e-mailem.

Rezervace zde.

Těšíme se na vaši návštěvu!

Anketa

Pozor - můžete aktivně zasáhnout do programu TAV příští rok. Stačí vyplnit anketu:

Vyplňte nám malou anketu a dejte nám vědět, co Vás zaujalo a co bychom mohli vylepšit. ANKETA ZDE. Jako bonus bude každý dotazník zařazen do slosování o jeden z 20 balíčků od Akademie věd. Děkujeme za spolupráci a těšíme se na Vaše postřehy!

Týden AV ČR 2023